Световен ден на образованието

Частно езиково училище „Леонардо да Винчи“ отбеляза световния ден на образованието- 24 януари с училищен форум на знанието.

Традиция в училището е провеждането на т.нар. дни на еклектичното образование, където в групови и индивидуални занимания учениците и техните-ментори учители развиват теми от света на природата, технологиите, икономиката и философията.

Тема на днешния училищен форум беше  „Науката и изкуството в условията на технологична революция и Изкуствен интелект“. Учениците разсъждаваха върху различни аспекти на въпроса не дали трябва да се изучават науки и изкуство в училище, а как така, че изкуственият интелект да не замени скоро естествения.

Учениците от 5 до 12 клас бяха разделени на 4 групи с различни типове задачи.

5 и 6 клас изработиха „Камера обскура“ и отговаряха на въпроси за начина на работа и приложение в развитието на фотографията. 7-8 клас се потопиха в света на биониката като гост- преподавателят арх. Пампоров показа на учениците, как да създадат техните първи скулптурни модели, вдъхновени от природата.

Равновесието във физиката и химията и значението на знанието за  „силата на тежестта“ и pH на средата бяха сред въпросите по време на лабораторните упражнения на учениците от 9 и 10 клас.

„Изкуственият интелект- новото предвидимо предизвикателство пред човечеството“- Една тема с продължение за средношколците от 11-12 клас, които след прожекция на откъс от филма „Блейд Рънър 2049“ разсъждаваха върху етичните норми пред използването на изкуствения интелект.

В края на събитието учениците отговаряха аргументирано на въпроси и представиха свършено от тях пред техните ментори и учители.