Европейски ден на езиците

Денят на европейските езици беше отбелязан в ЧСУ “Леонардо да Винчи”. Учениците от гимназиален етап се включиха в отборно състезание за намиране на еднакви по смисъл идиоми на различни езици. Финален продукт бе изработването на общо многоезично информационно табло включващо пет от най-често използваните фрази и изрази, преведени на различните езици.

Европейският ден на езиците се чества всяка година 26 септември над 20 години. 26 септември е провъзгласен за Европейски ден на езиците от Съвета на Европа с подкрепата на Европейския съюз на 6 декември 2001 година, която беше обявена за Европейска година на езиците. Целта на празника е да насърчи изучаването на чужди езици в Европа и да се подчертае огромната стойност на културното многообразие в най-стария континент. 

Според данните от проучванията в Европа има около 225 местни езика. Петте най-разпространени сред тях са руски, немски, английски, френски и италиански. С отбелязване на Европейския ден на езиците ЧСУ “Леонардо да Винчи” подкрепя и насърчава езиковата толерантност в и между нациите, постигането на разбирателство между хората и запазването на европейското културно богатство.