Кейко Делоуф-Сис и Симеон Станев от ЧСУ„Леонардо да Винчи” са училищните шампиони в състезанието Spelling Bee 2023

На 28.02.2023 в ЧСУ „Леонардо да Винчи”, град Добрич се проведе училищният кръг на на тринадесетото издание на Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee. Училищният шампион в група Junior- Кейко Делоуф-Сис спечели в оспорваната надпревара, като спелува правилно думата treasure и победи Юлиян Караниколов, който остана на второ ясто, а шампионът при по-големите Симеон Станев спечели с думата merry срещу Виктория Ненова. И двете двойки ще продължат участието си в регионалния кръг на състезанието Spelling Bee, което ще се проведе на 25 и 26 март, 2023 г. Най-добрите ученици ще участват в националния финал на 22 април в София.

Правописните двубои (на английски „spelling bees“) са традиционни американски състезания, в които участниците трябва да изговорят правилно, буква по буква, най-много думи. Непредсказуемото изписване на думите в английския допълнително повишава сложността на съревнованието. Състезанието повишава интереса на учениците към изучаването на английски език и подобрява знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. Състезателният елемент е много силен мотиватор за участниците, а емоцията е несравнима. Училищните Spelling Bee състезания често се превръщат в истински празник за цялата общност.

 

Tази година участниците в състезанията имат възможност да се включат в съпътстваща кампания. Надсловът ѝ е BEE active, с което организаторите насърчават учениците да бъдат физически активни като пчелите. Да се разхождат, движат, играят, бягат, което ще ги направи по-здрави и ще допринесе за самочувствието им и доброто настроение. Всяка седмица през следващите три месеца (м. февруари – м. април) участниците в състезанията ще получават по едно предизвикателство. Някои от задачите ще бъдат да правят по 10000 крачки всеки ден, да организират спортен турнир за деца и родители, да запишат видеа, в които учениците споделят любимите си спортни активности. За най-активните, разбира се, ще има награди!

 

Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие – КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България“,  Посолството на САЩ и Министерство на образованието и науката. DHL са наш логистичен партньор, като доставят безвъзмездно наградите за всички участници в състезанието.