Зимен училищен фестивал “Запазена марка Леонардо”

На 16.12.2021 г. в  ЧСУ,, Леонардо да Винчи“ тържествено се откри Зимен фестивал „Запазена марка Леонардо“.

Училището е открито преди 15 години и от тогава датира провеждането на ежегоден Зимен училищен фестивал за малки и големи.

Идеята на учители и организатори е чрез него учениците да научат нещо ново , полезно, но по забавен начин. Не случайно  арт залата в училището беше пълна с усмивки и грейнали очи. Учениците очакваха забавната част на науката.

Филателна изложба

На събитието присъстваха и гости : директорът на Български пощи – г-н Гочев (от него разбрахме любопитни неща за пощенското клеймо); г-жа Иванова – директор на регионална библиотека ,,Дора Габе“ (тя представи интересна информация за книгите и работата на библиотекаря и внуши ,че ,,чрез четенето можем да бъдем навсякъде“); г-н Дженев – филателист от филателно дружество „Добруджа“, който ни запозна с тънкостите на филателията и марките като законно платежно средство. С тяхната подкрепа в бе подредена филателна изложба на тема “Наука, технологии, природа и изкуство”, която бе интересна за учениците, защото разбраха, че марките и значките се изработват спрямо определена тематика и съхраняват историята ни и увековечават паметта на революционери. Те изслушаха и информацията за монетите и нумизматиката. Изложбата ще остане в училището до началото на следващата година, защото събуди любознателност у любопитните.

Състезание на Клуба на знаещите

След толкова много нова информация на учениците се полагаше и забавление, но както е обичайно за нашето училище, съпроводено със знания и наука. Като част от Зимния фестивал за деня се проведе състезание на ,,Клуба на знаещите“. Главен организатор и водещ бе г-жа Галя Минчева – учител по история, която бе подготвила интересни въпроси за четири отбора с любознателни ученици, които се състезаваха в два кръга. В първия участваха отборите от 5-8 клас, а във втория учениците от 8 и 9 клас. Битката между бе много оспорвана. Те се състезаваха на въпроси от различни научни области – математика , география , история , логика. Асистенти на водещата бяха г-жа Мария Манолова-учител по английски език и г-н Деян Димчев – учител по химия, които следяха за спазването на регламента. Всеки отбор се водеше от капитан, който имаше окончателната дума при определяне на отговора.

Залата се изпълни с позитивна нагласа за успех и верни отговори. В задачите и съревнованието имаше и емоция и хумор, закачки и смях.

Може да се каже , че целият колектив на училището и най-вече учениците са готови за посрещане на Коледните празници – заредени с усмивки и ентусиазъм. Забавно е , когато учим нещо по различен и интересен начин. Защото науката и знанието водят човека напред и го правят уверен.

Зимният фестивал продължава и през следващите дни със спортни надпревари и други много интересни събития.

Спортен празник

В рамките на Зимния фестивал на 17 декември се проведе и спортен празник. Ученици и учители се състезаваха в спортовете: волейбол, тенис на маса и бадминтон. Забавлението беше пълно, както за състезателите, така и за публиката. За победителите разбира се имаше вкусна награда. 

Загадките на Дядо Коледа

Пот това мото, отново на 17 декември се проведе коледното тържество на учениците от начален етап на нашето училище.

Децата от първи до четвърти клас преминаха през няколко познавателни мисии, в които отговаряха на забавни въпроси от областите математика, български език и музика. Всички мисии бяха успешни, а тържеството завърши, както се полага, с подаръци и вкусни изненади.

Коледа по света

На 21 и 22 декември, учениците от прогимназиалния и гимназиален етап организираха коледно тържество с интернационален привкус.

Обхванати от Коледно настроение ,учениците от шести, девети и десети клас представиха как се празнува Коледа в Англия, Канада и Ливан. С интерес всички учители и ученици в училището изгледаха старателно подготвената презентация на Никола от девети клас .С помощта на г-жа Живкова, учител по английски език и г-жа Манолова, учител по английски и италиански език, бяха подготвени въпроси към публиката Те се отнасяха до това как англичаните възприемат Коледа ,любопитни детайли за елените на лапландския старец, подробности от празничните приготовления и не на последно място –характерното в английската и канадската кухня на празника. Цялото днешно Коледно събитие протече на английски език, което беше различно, занимателно и образователно .На отговорилите правилно на въпросите се полагаше автентично Коледно лакомство. В изработването на сладките изкушения се включиха по-големите ученици и прекрасната мис Уенди. Образователната част от Коледното събитие продължи с презентация на Алиса от шести клас.Тя представи Ливанската Коледа. Чухме любопитни неща и за Ливанската кухня на празника. Няма как празник без музика .Наши ученички /Мария-Киара от 6 клас и Алиса от 10 клас/ отправиха Коледен поздрав към всички в училището чрез изпълнения на пиано. Коледната трапеза бе отрупана ,благодарение на сръчните ръце на учениците и всеки от нас усети аромата и вкуса на празника. С пожелания за много топлина на Рождественския празник и здраве през цялата година приключи този тържествен ден, част от ежегодния
Зимен фестивал на леонардовци. 

Коледа в България

На 23 декември се проведе последното празнично събитие , посветено на Зимния
фестивал в ЧСУ ,,Леонардо да Винчи“. За доброто настроение на ученици и учители се погрижиха г-жа Кр.Минчева, учител по биология и г-н П.Стоянов, учител по английски език. В началото вниманието на всички бе приковано от Коледно поздравление от г-жа Николаева, директор на училището, към всички с пожелание за една по-добра и успешна година. Тя връчи грамоти на изявилите се ученици на състезанието по български език и литература ,,Стъпала на знанието“. Изслушахме прехласнати изпълнението на пиано на малкия Стефан от 5 клас. Последва завладяваща презентация за Коледа в България – традиции , вярвания и
празнична трапеца. Представянето бе изготвено от ученици от 5 и 6 клас. Тържеството продължи с Коледна викторина по шаблона на ,,Стани богат“. Естествено имаше и награди , а въпросите бяха свързани с Коледа в България. Учениците се позабавляваха със съревнование за най-добро Коледно пожелание и
най-красива сурвакница. Прочувствено празнично пожелание към всички отправи Георги
от 12 клас. И не на последно по важност място бе украсената с вкус Коледна трапеза по
български обичай. Очакваме с нетърпение Рождественския празник и желаем на всички Весела
Коледа!

Дядо Коледа в детската градина

Коледният дух влезе в Целодневна детска градина “Леонардо да Винчи”още в средата на декември. Малките Леонардовци украсиха елхата, написаха своите писма с желания до Дядо Коледа и ги пуснаха в кутията. Те старателно подготвиха своите поздравителни картички и с помощта на своите учители украсиха традиционните суровакници.

Добрият старец получи желянията на най-малките Леонардовци и им изпрати видео-послание.

Най-накрая дойде дългоочаквания ден, в който децата пяха, рецитираха и разбира се, получиха своите заслужени подаръци от самия Дядо Коледа.