Есенен училищен STEM фестивал

На 25.10.23 в нашето училище за поредна година посветихме ден на различното учене, чиято цел беше да срещне учениците с екологични, научни и здравни теми, да ги насърчи да бъдат по-осведомени и активни граждани.

Природосъобразен начин на живот и технологии - (не)възможната комбинация

На 25.10.23 в нашето училище за поредна година посветихме ден на различното учене, чиято цел беше да срещне учениците с екологични, научни и здравни теми, да ги насърчи да бъдат по-осведомени и активни граждани.

Събитието започна с откриване и представяне на гостите съмишленици на идеята: Веско Заимов – лектор и обучаващ, Мариета Канаварова – йога учител, Венцислава Венкова – екоактивист и лектор, както и родители на деца от училището.

Програмиране, роботика и геймификация

Ето как най-малките леонардовци се запознаха с  работата на програмиста, като се научиха да създават код с програмата ,,Питон” с помощта на г-жа Е. Попова и Женя Николова.

Python e една от най-популярните и търсени технологии, една от най-подходящите за навлизане в ИТ сферата без никакъв опит.

След това последва забавно учене чрез играта Minecraft: Education Edition  –  образователна платформа, базирана на популярната игра Майнкрафт.

 

По-големите леонардовци от 5.-7.клас днес затвърдиха уменията си по легороботика. Техни ментори бяха г-н Павлов и Теодор Иванов от 12. клас. Те помагаха на учениците в творческата задача да създадат  свой продукт – подвижен робот. Учениците сами се убедиха, че  знанията по геометрия са полезни и нужни, а смелата творческа мисъл движи развитието ни напред.

Актуалните проблеми на екологията срещат разбиране в общността на леонардовци

Началото на събитието беше дадено от г-н Кадийски и г-жа Манолова, които представиха видео от пътуването на работната  група от ученици  до Мадрид по повод участието ни в проекта ,,Climate Connect” . Отвори се дискусия за въглеродните емисии, създадени от човека и влияещи върху промяната в климата.

Учениците разсъждаваха как да саморегулират действията си в посока опазване на съжителството ни  с природата.

Даване на нов живот на вече употребявани текстилни продукти

Рени Игнатова, учителка по изобразително изкуство в нашето училище, влезе в ролята на ментор и вдъхновител на младите моделиерки, които сътвориха оригинални облекла, като използваха вече употребявани текстилни продукти. 

Готовите модели бяха представени пред взискателната аудитория на учениците от гимназиалния етап. Общият извод бе, че по този начин можем да опазваме природата от замърсяване с текстилни отпадъци и да създаваме красиви дрехи.

Как да създаваме артистична визия

Габи Писанова помогна на учениците да използват въображение и цветоусещане. С различни рециклирани материали те измайсториха  своите първи макрамета, плитки,  бижута.

Интересът към тази работилница бе предимно от момичета, които се убедиха, че с въображение и сръчни ръце могат да се получат много красиви украшения, които са подходящи аксесоари за ежедневно, но и за официално облекло.

Хранилка за птици, хотел за насекоми и електрическа батерия от плодове

За най-малките се погрижи Яна, майка на двама ученици от училището. Тя им обясни как  да сме полезни на птиците,  за да преживеят по-добре зимния период и да почувстват нашата земя като  сигурен дом за тях.

Изпитание за сръчността на учениците беше задачата да изработят хотел за насекоми от подръчни материали.

А колко енергиен заряд имат плодовете, беше проверено чрез научен експеримент.

Генерирането на електричество от лимон, грейпфрут и др. е метод за използване на химическата енергия, която се съдържа в тези продукти, като така те се използват като вид батерии. Този метод е вид експериментална енергия, която може да се използва за демонстрация или образование, но не е практична за големи количества ток.

Предприемачество, бизнес и екология

Венцислава Венкова, част от екипа на ,,Junior Achievement” помогна със знания за това как най-големите от учениците да планират и управляват своите устойчиви идеи в  сферата на бизнеса и екологията. Вече 20 години JA Bulgaria е водеща организация с утвърдена репутация в предоставянето на иновативно и модерно образование от най-ранна възраст до университета. Портфолиото от образователни продукти и услуги включва програми в 3 тематични области: предприемачество, финансова грамотност и умения за работа.

Йога с Мариета

 

Колко е важно да умеем да почиваме пълноценно. Йога учителят Мариета Канаврова показа интересни и полезни за децата техники как да се справят с умората на тялото и ума. Тя ни убеди, че ,,тишината лекува”.

Тя е основател и треньор в клуба по естетическа гимнастика “Виктория”. Освен по естетическа гимнастика, в клуба децата се подготвят и по още две дисциплини – въздушна акробатика на воали и йога.