Частна профилирана гимназия Леонардо Да Винчи - гр. Добрич

Лятна академия - 2013 г.

Първата част от Лятна езикова академия „Леонардо” към Частно основно езиково училище ”Леонардо да Винчи” приключи с пълен успех. На 27 юни, четвъртък, най-малките Леонардовци представиха приказката „Пиратът, който не се страхуваше от нищо” от Весела Фламбурари.

Поради успеха на проекта се реши неговото удължаване до средата на месец юли, но по нова седмична програма, отново съобразена с възрастовите особености на децата. Тя включваше оздравителна гимнастика на открито (когато времето го позволяваше), занимания по български език, забавна математика, танци, музикални игри, дейности по интереси, спортни занимания, безопасност на движението.

В дневния график на програмите се редуваха увлекателни за децата занимания, включени в разнообразни образователни формати. Графикът на децата беше изцяло съобразен с факта, че занятията са летни и децата имаха нужда да прекарват повече време на открито, както и че се нуждаеха регулярно от почивка и вкусна, здравословна закуска.

Заниманията започваха в 8:00 часа и приключваха в 17:00 часа, с обена почивка от 1 час. За обяд децата бяха придружени до ресторант „Уно”, където се хранеха по предварително изготвено седмично меню.

В рамките на Лятната академия децата успяха да създадат приятелства помежду си в забавните занимания. Освен забавните игри, децата се „срещаха” и с основните забележителности на нашия град и с правилата за безопасно движение, което позволи повишаване отговорността на младите хора като участници в движението.

Визията на таз годишната Лятна академия „Леонардо” беше да запази и развива таланта на всяко дете, да придобива с радост нови знания и умения и да израства като самостоятелна, мислеща и социално отговорна личност.

Като основно предимство на летните занимания виждаме плавното и успешно адаптиране на децата към училищно обучение в подходяща преходна среда, но и също така не изключваме идеята малчуганите да бъдат ангажирани пълноценно.